Задача № 79

Громадянин Іванов має у власності пакет акцій у ЗАТ «Коса». Він бажає подарувати їх своїй дружині. Чи вправі нотаріус посвідчити такий договір?

1. Так, відповідно до статті 718 ЦК України даром можуть бути рухомі речі, у тому числі гроші та цінні папери (до яких відносяться акції), а також нерухомі речі. У цьому разі при посвідченні договору нотаріус лише перевіряє наявність у власності Іванова пакета акцій ЗАТ «Коса» за даними реєстру прав власників цінних паперів.

2. Нотаріус може посвідчитий договір дарування акцій ЗАТ «Коса» між подружжям лише після надання згоди усіма іншими акціонерами цього товариства. В протилежному випадку нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії.

3. Ні, СК України передбачено, що цінні папери, зокрема, акції не можуть бути предметом договору дарування, якщо сторонами є подружжя.

4. Відповідно до статті 718 ЦК України даром можуть бути рухомі та нерухомі речі. Оскільки, акції не можуть бути предметом договору дарування, то нотаріус має відмовити у вчиненні цієї нотаріальної дії.

5. Так, відповідно до статті 718 ЦК України даром можуть бути рухомі речі, у тому числі гроші та цінні папери (до яких відносяться акції), а також нерухомі речі. При посвідченні договору нотаріус лише перевіряє наявність увласності Іванова пакета акцій ЗАТ «Коса» за даними реєстру прав власників цінних паперів, а також відсутність податкової застави та обтяження за даними реєстру обтяжень рухомого майна.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: