Задача № 77

При відкритті спадщини нотаріусом було з’ясовано, що один із спадкоємців Катович 3.3. знаходиться у місцях позбавлення волі за злочин проти спадкодавця Ліщук О. С. Катович 3. 3. є неповнолітнім, а тому має право на обов’язкову частку у спадщині.

Чи мас право нотаріус видати свідоцтво про право на спадщину особі, яку засуджено за злочин проти здоров’я спадкодавця?

1. Відповідно до статті 1224 Цивільного кодексу України не мають права на спадкування особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя. Положення цієї статті не поширюються на тих спадкоємців хто має право на обов’язкову частку у спадщині, а також на осіб, на користь яких зроблено заповідальний відказ.

2. Відповідно до статті 1224 Цивільного кодексу України не мають права на спадкування особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя. Положення цієї статті поширюються на всіх спадкоємців, у тому числі й на тих, хто має право на обов’язкову частку у спадщині, а також на осіб, на користь яких зроблено заповідальний відказ.

3. Відповідно до статті 1224 Цивільного кодексу України не мають права на спадкування особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя. Але якщо спадкоємця звільнять з місць позбавлення волі, бо буде доведена його невинність, то нотаріус може видати свідоцтво про право на спадщину протягом 6 місяців з часу коли особа вийде на волю та подасть заяву про прийняття спадщини.

4. Нотаріус має право видати свідоцтво про право на спадщину особі, яку засуджено за злочин проти здоров’я спадкодавця, в тому випадку коли буде доведена його невинність.

5. Відповідно до статті 1224 Цивільного кодексу України не мають права на спадкування особи, які вчинили замах на їхнє життя. Але положення цього Кодексу не поширюються на тих спадкоємців хто має право на обов’язкову частку у спадщині.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: