Задача № 7

Перед операцією громадянин Сидоренко склав заповіт і звернувся з проханням його посвідчити до чергового лікаря. При посвідченні заповіту присутніми були сам заповідач та черговий лікар. Під час проведення операції Сидоренко помер. Його заповіт разом з довідкою про смерть наступного дня було передано його вдові.

Чи порушена процедура та форма посвідчення заповіту? Як мав діяти черговий лікар?

1. Так, відповідно до Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених заповітів обов’язковою умовою є присутність не менш як двох свідків. Заповіт складається і посвідчується в двох примірниках. Один примірник заповіту видається заповідачу. Другий примірник у той самий день передається до державного нотаріального архіву чи до державної нотаріальної контори за постійним місцем проживання заповідача. Відповідно до ст. 1257 ЦК України заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

2. Так, відповідно до Порядку посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених заповітів обов’язковою умовою є присутність не менш як трьох свідків. Заповіт складається і посвідчується в трьох примірниках. Один примірник заповіту залишається у особи, яка посвідчила заповіт. Другий примірник у той самий день передається до державного нотаріального архіву чи до державної нотаріальної контори за постійним місцем проживання заповідача. Третій примірник передається одному зі спадкоємців заповідача. Відповідно до ст. 1257 ЦК України заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є недійсним.

3. Так, вдповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій заповіти підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. Заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та інвалідів, посвідчені головними лікарями, їх заступниками з медичної частини, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також начальниками госпіталів, директорами або головними лікарями будинків для осіб похилого віку та інвалідів набирають чинності після їх посвідчення нотаріусом та перевірки ним всіх умов та обставин складання заповіту.

4. Так, відповідно до ст. 40 ЗУ «Про нотаріат» до нотаріально посвідчених заповітів (крім секретних) прирівнюються заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та інвалідів, посвідчені головними лікарями, їх заступниками з медичної частини, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також начальниками госпіталів, директорами або головними лікарями будинків для осіб похилого віку та інвалідів. Відповідно до ст. 1257 ЦК України заповіт, складений особою, яка не мала на це права, є нікчемним.

5. Ні, відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій до нотаріально посвідчених заповітів (крім секретних) прирівнюються заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та інвалідів, посвідчені головними лікарями, їх заступниками з медичної частини, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я. Заповіт складається і посвідчується в двох примірниках. Один примірник заповіту залишається в архіві закладу охорони здоров’я або видається заповідачу. Другий примірник у той самий день передається до державного нотаріального архіву чи до архіву нотаріуса за місцезнаходженням нерухомого майна заповідача. Відповідно до ст. 1257 ЦК України заповіт, складений з порушенням вимог щодо порядку його посвідчення, є нікчемним.



Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: