Задача № 68

Громадянин С. помер 20.11.2003 р., а в 2002 році від його імені було складено заповіт на усе майно на користь жінки, з якою перебував у фактичних шлюбних відносинах 3 роки. Також, на ім’я матері в 2000 році було складено заповідальне розпорядження на грошові внески у банківській установі. Спадкоємицею на обов’язкову частку є його мати, яка в грудні 2003 року подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на обов’язкову частку в спадщині.

Кому, в яких частках та які свідоцтва необхідно видати?

1. Відповідно до ст.564 ЦК 1963 року мати має право отримати грошовий внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі оскільки він не входить до спадкової маси. Мати має право на обов’язкову частку, яка відповідно до Цивільного кодексу УССР 1963 р. Складає не менше 2/3 від того що вона спадкувала би за законом. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємеця за законом то їх частки складають: Мати – отримує свідоцтво про право на спадщину за законом 2/3 частки від спадщини. Жінка – отримує свідоцтво про право на спадщину за заповітом 1/3 частки від спадщини. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом – в даній ситуації прийнята подачею заяви.

2. Мати має право на обов’язкову частку, яка відповідно до Цивільного кодексу УССР 1963 р. Мати – отримує свідоцтво про право на спадщину за законом 2/3 частки від спадщини. Жінка – отримує свідоцтво про право на спадщину за заповітом 1/3 частки від спадщини. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом – в даній ситуації прийнята подачею заяви.

3. Мати має право отримати грошовий внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі оскільки він не входить до спадкової маси. Мати – отримує свідоцтво про право на спадщину за законом 1/3 частки від спадщини. Жінка – отримує свідоцтво про право на спадщину за заповітом 1/3 частки від спадщини.

4. Відповідно до ст.564 ЦК 1963 року мати має право отримати грошовий внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі оскільки він не входить до спадкової маси. Мати має право на обов’язкову частку, яка відповідно до Цивільного кодексу УССР 1963 р. Складає не менше 2/3 від того що вона спадкувала би за законом. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємеця за законом то їх частки складають: Мати – отримує свідоцтво про право на спадщину за законом 2/3 частки від спадщини. Жінка – отримує свідоцтво про право на спадщину за заповітом 1/3 частки від спадщини. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини,яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом – в даній ситуації прийнята подачею заяви.

5. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємеця за законом то їх частки складають: Мати — отримує свідоцтво про право на спадщину за законом 1/2 частки від спадщини. Жінка – отримує свідоцтво про право на спадщину за заповітом 1/2частки від спадщини. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом – в даній ситуації прийнята подачею заяви.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: