Задача № 60

Помер громадянин Росії, який був зареєстрований та постійно проживав в Російській Федерації. Нерухоме майно знаходиться в м. Суми, Україна. До нотаріуса України після 6 місяців з дня смерті спадкодавця звернувся спадкоємець 1-ї черги за видачею свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру, розташовану в м. Суми, яка була подарована спадкодавцю у 1997 році.

Які першочергові дії нотаріуса?

1. Відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про нотаріат» та Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, спадкова справа заводиться за місцем останнього проживання спадкодавця на підставі поданої спадкоємцем заяви після смерті спадкодавця. При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Відповідно до свідоцтва про смерть нотаріус має завести спадкову справу та зробити запити в органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, в відповідне управління юстиції Російської Федерації відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року.

2. Відповідно до ст. 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання. Отже, спадкова справа має бути заведена нотаріусом Російської Федерації.

3. Відповідно Закону України «Про нотаріат», спадкова справа заводиться за місцезнаходженням нерухомого майна на підставі поданої спадкоємцем заяви після смерті спадкодавця, останнє місце проживання якого було на території іноземної держави. При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Відповідно до свідоцтва про смерть нотаріус має завести спадкову справу та зробити запити в БТІ.

4. Відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, а також Закону України «Про міжнародне приватне право» право на спадкування рухомого та нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої спадкоємець мав останнє постійне місце проживання або порядок спадкування нерухомого майна, окремо від рухомого, визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться нерухоме майно за вибором спадкоємців.

5. Відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право», спадкова справа заводиться за місцезнаходженням нерухомого майна на підставі поданої спадкоємцем заяви після смерті спадкодавця, останнє місце проживання якого було на території іноземної держави. При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 р. нотаріусом має бути надісланий запит (на українській та російській мовах) через Головне управління юстиції у Сумській області про наявність (відсутність) спадкової справи до відповідного територіального органу Міністерства юстиції Російської Федерації.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: