Задача № 55

Чи можна посвідчити довіреність на придбання плавзасобів без вказаної в довіреності їх характеристики, оскільки громадянин незнає що саме буде купляти, а вирішить це на місці після їх огляду.

1. Відповідно до статті 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Підпунктом 2.1 пункту 2 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України закріплено, що у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. Таким чином, нотаріусу потрібно обов’язково зазначити у довіреності характеристики майна.

2. Відповідно до підпункту 1.1 пункту 1 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі – Порядок) визначено, що довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім’я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя. Підпунктом 2.1 пункту 2 глави 4 розділу II закріплено, що у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. Згідно пункту 13 Порядку ведення суднового реєстру України і Суднової книги України, реєстрація здійснюється на підставі погодженої в Укрморрічінспекції, а для риболовних суден – Держрибагентстві та Укрморрічінспекції письмової заяви судновласника, зразок якої затверджується Мінінфраструктури, що подається до органу державної реєстрації. До заяви додаються такі документи: а) заповнена судновласником анкета Державного суднового реєстру України, зразок якої затверджується Мінінфраструктури; б) копія документа, що підтверджує право власності на судно; в) копія свідоцтва про придатність судна до плавання або документи, що підтверджують проходження судном технічного нагляду, зразок яких затверджується Мінінфраструктури, а для риболовних суден – Держрибагентством; г) документи, що підтверджують наявність або відсутність заставних зобов’язань. Відповідно до підпункту 1.1 пункту 1 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України визначено, що довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім’я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя. Згідно пункту 13 Порядку ведення суднового реєстру України і Суднової книги України, реєстрація здійснюється на підставі погодженої в Укрморрічінспекції, а для риболовних суден – Держрибагентстві та Укрморрічінспекції письмової заяви судновласника, зразок якої затверджується Мінінфраструктури, що подається до органу державної реєстрації. Отже, обов’язкове зазначення характеристик майна в довіреності не передбачене.

3. Відповідно до статті 244 Цивільного кодексу України (далі – Кодекс) довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Підпунктом 2.5 пункту 2 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі – Порядок) встановлюються вимоги, які застосовуються до змісту довіреності. Так, у тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження – для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними (підпункт 2.1 пункт 2 глава 4 розділуІІ Порядку). Статтею 247 Кодексу передбачено, що у довіреності має встановлюватися строк її дії. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, є нікчемною. Отже, вказаними вище нормами не передбачено обов’зкового зазначення характеристик майна в довіреності.

4. Відповідно до статті 244 Цивільного кодексу України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Підпунктом 2.1 пункту 2 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі – Порядок) закріплено, що у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Підпунктом 2.5 пункту 2 глави 4 розділу II Порядку встановлюються вимоги, які застосовуються до змісту довіреності. Так, у тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження – для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. Тому нотаріусу необхідно зазначати у довіреності характеристики плавзасобу.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: