Задача № 41

До нотаріуса звернулась громадянка Петренко А.В., яка є опікуном недієздатної особи – Сидорової Є.Г., з вимогою посвідчити:

– договір купівлі-продажу квартири, житловою площею 32 кв. м., (власником якої є недієздатна Сидорова Є.Г.) на ім’я рідного брата опікуна Петренка В.В.;

– договір купівлі-продажу житлового будинку, площею 182 кв. м., на ім’я недієздатної Сидорової Є.Г.

Опікун стверджувала, що ці договори вчиняються в інтересах недієздатної з метою розширення її житлової площі. Нотаріусу були подані наступні документи для посвідчення вищевказаних правочинів: правовстановлюючі документи на квартиру та житловий будинок, права власності на які зареєстровані у відповідності до чинного законодавства, експертні оцінки майна, довідки про склад родини (для відчуження вищевказаної нерухомості), а також рішення суду про визнання Сидорової Є.Г. недієздатної та розпорядження районної державної адміністрації про визнання Петренко А.В. опікуном Сидорової Є.Г.

Нотаріус відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу квартири на користь Петренка В.В. Чи правомірні дії нотаріуса?

1. Ні, тому що відповідно до ч. 5 ст. 37 ЦК України особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника. Тому дані правочини можуть бути вчинені.

2. Так, тому що опікун не може вчиняти будь-які правочини щодо нерухомого майна свого підопічного відповідно до ЦК України.

3. Так, бо Петренко А.В. не надала нотаріусу розпорядження органів опіки та піклування про дозвіл на відчуження майна недієздатної.

4. Ні, адже нотаріусу були надані всі документи для укладання правочину, а згідно ЦК України лише опікун не може укладати з підопічним договорів, крім передачі майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички.

5. Так, бо згідно ч. 1 ст. 68 ЦК України опікун, його дружина, чоловік та близькі родичі (батьки, діти, брати, сестри) не можуть укладати з підопічним договорів, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: