Задача № 185

Житловий будинок був зведений під час перебування чоловіка та дружини у шлюбі. Документи оформлені на чоловіка, який відсутній вже 16 років, місце проживання його невідоме. Результати розшуку негативні. Дружина має намір подарувати будинок доньці.

Що потрібно для цього зробити?

1. Необхідно звернутись до нотаріуса та оформити договір дарування житлового будинку.

2. Родичам необхідно звенутися в міліцію, отримати довідку про розшук особи.

3. Статтею 46 ЦКУ встановлено, що якщо у місці постійного проживання особи протягом трьох років відсутні відомості про місце її перебування, така особа може бути оголошена судом померлою. Якщо вона пропала безвісно за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, така особа може бути оголошена померлою протягом шести місяців. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання чиності рішення суду про це. Частиною другою статті 47 ЦКУ обумовлено, що спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають право відчужувати протягом п’яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв’язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає заборону відчуження. Отже, родичам особи, місце перебування якої тривалий час невідоме, треба звернутися з заявою до суду про оголошення особи померлою за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання перебування ) фізичної особи, або за місцезнаходженням її майна ( стаття 246 ЦКУ ).

4. Необхідно звернутись до нотаріуса та оформити свідоцтво про право на спадщину.

5. Необхідно звернутися в житлово – експлуатаційну установу за місцем проживання та отримати акт домового комітету про відсутність чоловіка, а потім оформити договір дарування.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: