Задача № 184

Гр. Ташук М.М. померла 17 вересня 2009 року і згідно заповіту залишила усе своє майно дочці Верес Н.П. та онуці Малишевій О.О. На день відкриття спадщини спадкоємцями за законом на майно спадкодавця були: син пенсіонер Ташук І.П., дочка Верес Н.П., син Ташук М. П.,онуки за правом представлення: Фінь С.В., Фінь О.В., Фінь Н.В., мати яких Фінь Г.П., померла 12.05.2006, а також онука за правом представлення Малишева О.О., мати якої Ташук М.П. померла 28.02.2008. Син Ташук І.П. звернувся в нотаріальну контору із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України.

Яку частку від спадщини він отримає?

1. Ст.1241 Цивільного кодексу України застосовується у випадку спадкування за законом та відсутності заповіту. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин (ст. 1235 ЦКУ). Тому, нотаріус має відмовити сину Ташук І.П. у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

2. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Якщо б не було заповіту, кожному спадкоємцю з урахуванням їх кількості за законом належала б 1/6 частка від спадкового майна (ст. 1259 ЦКУ). Отже, частка сина Ташук І.П. становить 1/6 частку від усього спадкового майна.

3. Згідно ст.1241 Цивільного кодексу України Ташук І.П. має право на обов’язкову частку в спадщині як непрацездатний за віком, незалежно від змісту заповіту , половину частки, яка належала б кожному у разі спадкування за законом. Якщо б не було заповіту, кожному спадкоємцю за законом належала б 1/5 частка. Обов’язкова частка сина Ташук І.П. становить 1/10 частку від спадкового майна.

4. Згідно ст.1241 Цивільного кодексу України Ташук І.П. має право на обов’язкову частку в спадщині як непрацездатний за віком, незалежно від змісту заповіту , в тому розмірі, яка належала б кожному у разі спадкування за законом. Якщо б не було заповіту, кожному спадкоємцю за законом належала б 1/5 частка. Обов’язкова частка сина Ташук І.П. становить 1/5 частка від спадкового майна.

5. Згідно ст.1241 Цивільного кодексу України Ташук І.П. має право на обов’язкову частку в спадщині як непрацездатний за віком, незалежно від змісту заповіту , на 2/3 від частки, яка належала б кожному у разі спадкування за законом. Якщо б не було заповіту, кожному спадкоємцю за законом належала б 1/5 частка. Обов’язкова частка сина Ташук І.П. становить 2/15 частки від спадкового майна.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: