Задача № 182

До нотаріуса звернувся громадянин Іванов з проханням роз’яснити йому, чи може нотаріус посвідчити договір довічного утримання між ним та його рідною бабусею, яка має в приватній власності будинок, загальною площею 50 кв. м.

Чи може бути укладений договір довічного утримання між онуком і бабусею, якщо дітей у бабусі немає?

1. Між онуком і бабусею може бути укладений договір довічного утримання, у разі якщо загальна площа приватного будиноку, який є у власності бабусі, не буде перевищувати 50 кв. м. Щодо наявності чи відсутності дітей у бабусі також в законі немає ніяких обмежень.

2. Нотаріус не посвідчує договори довічного утримання щодо осіб між якими є родинні зв’язки, а може роз’яснити які документи для цього необхідні та направити цих осіб до органів опіки та піклування.

3. Нотаріус має винести постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки між бабусею і онуком не може бути укладений договір довічного утримання, тому що вони є родичами не прямої лінії.

4. Між онуком і бабусею може бути укладений договір довічного утримання, оскільки відповідно до статті 746 ЦК, відчужувачем у договорі довічного утримання може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я, набувачем може бути повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа.

5. Між онуком і бабусею може бути укладений договір довічного утримання, оскільки відповідно до статті 746 ЦК України, відчужувачем у договорі довічного утримання може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я, набувачем може бути повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа, тобто обмежень щодо набувача немає взагалі. Законом встановлено обмеження, що при наявності у бабусі дітей, онук не може бути стороною за договором довічного утримання.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: