Задача № 172

До нотаріуса звернулось подружжя Петрових з проханням посвідчити спільний заповіт згідно якого квартира, що належить чоловікові на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом та гараж, що належить дружині на підставі договору дарування заповідаються їх сину.

Прокоментуйте порядок посвідчення такого заповіту.

1. Згідно п. 1 ст. 1243 Цивільного кодексу України – подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності. Тому, нотаріус має посвідчити заповіт подружжя Петрових.

2. Згідно ст. 1244 Цивільного кодексу України особа, якій належить частка в спільній сумісній власності, в спільній частковій власності або один з подружжя має право самостійно розпоряджатися своїм майном. Тому, подружжя має скласти два окремих заповіта кожен на свою частку.

3. Законодавством передбачено, що подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності. З даної норми вбачається, що подружжя може скласти спільний заповіт не на все майно, яке є у їх власності, а лише на майно, що належить їм на праві спільної сумісної власності. Спільна сумісна власність це – майно, придбане подружжям під час шлюбу, якщо інше не передбачено законом або шлюбним договором, а також майно придбане в результаті спільної праці членів сім’ї, якщо інше не передбачено письмовою угодою між ними. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, а отже і предметом заповіту.

4. Згідно п. 1 ст. 1243 Цивільного кодексу України – подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить йому на праві спільної сумісної власності. Нотаріус відмовляє подружжю Петрових у посвідченні заповіту подружжя, тому що майно, що має заповідатися не є спільною сумісною власністю подружжя.

5. Згідно п. 1 ст. 1243 Цивільного кодексу України – подружжя має право скласти спільний заповіт щодо майна, яке їм належить. До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Тому, нотаріус має посвідчити заповіт подружжя Петрових.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: