Задача № 171

Для вчинення правочину нотаріусу особа подала паспорт, в якому на першій сторінці внесено виправлення в прізвище та ці виправлення належним чином застережені підписом та печаткою посадової особи відповідного відділу УМВС.

Чи має право нотаріус вчинити нотаріальну дію?

1. Згідно Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України 02.09.1994 № 3423-ХІІ, до паспорта заборонено вносити записи, які не передбачені цим Положенням або законодавчими актами України. У випадку встановлення розбіжностей у записах та непридатності для користування громадянин зобов’язаний здійснити обмін паспорта. Отже, нотаріус може вчинити нотаріальну дію на підставі такого документа, якщо були дотримані всі вимоги вищевказаного Положення.

2. Записи, вклеювання фотокарток і відмітки у паспорті здійснюються паспортною службою. У випадку наявності розбіжностей у записах, виправлень та інших відміток, нотаріус зобовязаний направити відповідне подання до паспортної служби про встановлення достовірності виправлень, які наявні в паспорті, персональним данним громадянина. Нотаріус відкладає вчинення нотаріальної дії на строк, пртягом якого відповідна паспортна служба буде розглядати подання. Після отримання відповідної інформації нотаріус вчиняє нотаріальну дію на підставі такого документа або відмовляє у вчиненні нотаріальної дії.

3. Згідно Правил ведення нотаріального діловодства до паспорта заборонено вносити будь-які записи. Обмін паспорта провадиться у разі зміни (переміни) прізвища, імені або по батькові; встановлення розбіжностей у записах; непридатності для користування. У випадку встановлення розбіжностей у записі, нотаріус має направити відповідне подання до Державної міграційної служби України про відповідність записів персональним данним громадянина для встановлення того, чи може він вчинити нотаріальну дію на підставі такого документа.

4. Згідно ЗУ «Про нотаріат», якщо до паспорта внесені записи, що не передбачені Законом, наявні підчистки або дописки будь-якого характеру, то нотаріус зобов’язаний відмовити у вчиненні нотаріальної дії.

5. Згідно Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін і доповнень до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України “Про затвердження положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження” від 02.09.1993 № 3423-ХІІ, до паспорта заборонено вносити записи, не передбачені цим Положенням абозаконодавчими актами України. У випадку встановлення розбіжностей у записах та непридатності для користування громадянин зобов’язаний здійснити обмін паспорта. Записи, вклеювання фотокарток і відмітки у паспорті здійснюються паспортною службою.Таким чином нотаріус не може вчинити нотаріальну дію на підставі такого документа.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: