Задача № 167

Банк, що знаходиться в м. Дніпропетровську, звернувся до приватного нотаріуса з іншої області по місцю знаходження нерухомого майна боржника для посвідчення договору іпотеки. При цьому банк в зв’язку з виробничою необхідністю наполягає на посвідченні такого договору за місцем знаходження банку з виїздом нотаріуса до місця їх знаходження. Приватний нотаріус вчиняє нотаріальну дію за таких умов, про що зазначає в реєстрі нотаріальних дій, журналі обліку викликів нотаріуса та в посвідчувальному написі на договорі.

Чи правомірні дії нотаріуса? Обгрунтуйте.

1. Відповідно до ст. 55 Закону України «Про нотаріат» посвідчення угод про відчуження або заставу житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки іншого нерухомого майна провадиться за місцем розташування вказаного майна або за місцезнаходженням однієї із сторін правочину. У даному разі іпотечний договір може бути посвідчений як у м. Дніпропетровську (місцезнаходження однієї із сторін) так і у місці знаходження нерухомого майна, яке як слідує з умов задачі знаходиться у іншому місці. Разом з тим, відповідно до ст. 25, ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріус повинен здійснювати приватну нотаріальну діяльність лише в межах свого округу, визначеного управлінням юстиції, а тому не має права здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу. Банк м. Дніпропетровська повинен звернутися до нотаріуса, який діє в межах Дніпропетровського нотаріального округа.

2. Відповідно до ст. 55 Закону України «Про нотаріат» посвідчення угод про відчуження або заставу житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна або за місцем розташування однієї із сторін правочину. У даному разі іпотечний договір може бути посвідчений як у м. Дніпропетровську (місцезнаходження однієї із сторін) так і у місці знаходження нерухомого майна, яке як слідує з умов задачі знаходиться у іншому місці. Разом з тим, відповідно до ст. 25, ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріус повинен здійснювати приватну нотаріальну діяльність лише в межах свого округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом. Приватний нотаріус при вчиненні нотаріальної дії за таких умов мав зробити відповідний запис у власному журналі вчинених нотаріальних дій та в книзі обліку викликів. Отже, дії нотаріуса є правомірними у випадку заміщення ним іншого нотаріуса.

3. Відповідно до п. З Гл. 1 Р. 1 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, якщо нотаріальна дія вчинюється поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, у посвідчу вальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій зазначається місце вчинення нотаріальної дії (удома, у лікарні, за місцезнаходженням юридичної особи тощо) із зазначенням адреси, а також причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказаними приміщеннями. Запис про вчинення нотаріальної дії поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, заноситься до Журналу (книги) обліку викликів нотаріуса за межі державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи робочого місця (контори) приватного нотаріуса згідно з додатком 14 до Правил ведення нотаріального діловодства. Отже, дії нотаріуса є правомірними.

4. Відповідно до ст. 55 Закону України «Про нотаріат», Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України посвідчення угод про відчуження або заставу житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки іншого нерухомого майна провадиться за місцем розташування вказаного майна або за місцезнаходженням однієї із сторін правочину. У даному разі іпотечний договір може бути посвідчений як у м. Дніпропетровську (місцезнаходження однієї із сторін) так і у місці знаходження нерухомого майна, яке як слідує з умов задачі знаходиться у іншому місці. Отже, дії нотаріуса є правомірними.

5. Відповідно до ст. 41 ЗУ «Про нотаріат» нотаріальні дії вчиняються в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса, чи приміщенні органів місцевого самоврядування. Крім того, нотаріальний округ – територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом. Отже, дії нотаріуса є неправомірними.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: