Задача № 162

До нотаріальної контори звернувся гр. Кретов Л.Л. з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті Кретова Л.Д. Нотаріусу спадкоємець надав заповіт, складений гр. Кретовим Л.Д. у лікарні, де він перебував на лікуванні. Нотаріусом виявлено, що заповіт підписано черговим лікарем та скріплено печаткою для рецептів.

Чи може бути скріплено заповіт, прирівнюваний до нотаріально посвідчених, вказаною печаткою?

Якщо ні то, які подальші дії нотаріуса?

1. На заповіті повинні бути підписи: посадової особи, яка посвідчила заповіт, самого заповідача, та не меньш 2- х свідків, які вголос зачитали цей заповіт та поставили свої підписи. Заповіт мав бути посвідчений однією особою. На заповіті, який посвідчує посадова особа, вихідний штамп не ставиться. Нотаріус не може прийняти такий заповіт тому, що при його посвідченні повинні були бути присутніми не менше 2-х свідків (Ч. 7 ст. 1252 ЦК) з повною цивільною дієздатністю. У цьому випадку у тексті заповіту немає відомостей про осіб свідків. Не сказано що вони зачитали його вголос та поставили свої підписи на ньому. Враховуючи на ці дуже важливі обставини, ст. 1257 ч.І ЦК заповіт складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення є нікчемним. Видати свідоцтво про право на спадщину за таким заповітом не можливо. Печатка -повинна бути тільки “Установи” для посвідчення офіційних документів. Гр.Кретову Л.Л. треба звернутись до суду, якщо він не входить до спадкоємців за законом. В разі, якщо він є спадкоємцем за законом, то за йогобажанням отримати спадщину він може на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом.

2. На заповіті повинні бути підписи: посадової особи, яка посвідчила заповіт, самого заповідача, та не меньш 2- х свідків, які вголос зачитали цей заповіт та поставили свої підписи. На заповіті, який посвідчує посадова особа, вихідний штамп не ставиться. Гр.Кретову Л.Л. треба звернутись до суду, якщо він не входить до спадкоємців за законом. В разі, якщо він є спадкоємцем за законом, то за йогобажанням отримати спадщину він може на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом.

3. На заповіті повинні бути підписи: посадової особи, яка посвідчила заповіт, самого заповідача, та не меньш 2- х свідків, які вголос зачитали цей заповіт та поставили свої підписи. Заповіт мав бути посвідчений однією особою. На заповіті, який посвідчує посадова особа, вихідний штамп не ставиться. Нотаріус не може прийняти такий заповіт тому, що при його посвідченні повинні були бути присутніми не менше 2-х свідків (Ч. 7 ст. 1252 ЦК) з повною цивільною дієздатністю.

4. У цьому випадку у тексті заповіту немає відомостей про осіб свідків. Не сказано що вони зачитали його вголос та поставили свої підписи на ньому. Враховуючи на ці дуже важливі обставини, ст. 1257 ч.І ЦК заповіт складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення є нікчемним. Видати свідоцтво про право на спадщину за таким заповітом не можливо. Печатка -повинна бути тільки “Установи” для посвідчення офіційних документів. Гр.Кретову Л.Л. треба звернутись до суду, якщо він не входить до спадкоємців за законом. В разі, якщо він є спадкоємцем за законом, то за його бажанням отримати спадщину він може на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом.

5. На заповіті повинні бути підписи: посадової особи, яка посвідчила заповіт, самого заповідача, та не меньш 2- х свідків, які вголос зачитали цей заповіт та поставили свої підписи. Заповіт мав бути посвідчений однією особою. На заповіті, який посвідчує посадова особа, вихідний штамп не ставиться. Нотаріус не може прийняти такий заповіт тому, що при його посвідченні повинні були бути присутніми не менше 2-х свідків (Ч. 7 ст. 1252 ЦК) з повною цивільною дієздатністю. Гр.Кретову Л.Л. треба звернутись до суду, якщо він не входить до спадкоємців за законом. В разі, якщо він є спадкоємцем за законом, то за йогобажанням отримати спадщину він може на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: