Задача № 155

12 жовтня 2010 року помер Іванов Петро, залишивши заповіт на майно своєму сину, Іванову Олегу. На день смерті відкрилася спадщина на житловий будинок. 24 березня 2011 року помирає Олег. Спадщину не прийняв. На день смерті Олега Відкрилася спадщина на 1/2 частку квартири. Спадкоємцями Олега є дружина Марія та діти – син Олександр 17 років, дочка Олеся 12 років. Син Олександр відмовився від права на прийняття спадщини, подавши нотаріусу заяву. Дружина Олега 20 квітня 2011 року подала заяву нотаріусу про прийняття спадщини після свекра.

Які дії нотаріуса?

Яким чином, після якого спадкодавця та які свідоцтва має видати нотаріус?

1. Нотаріус після смерті Іванова Петра видає 3 свідоцтва про право на спадщину за заповітом – дружині Марії та його дітям на житловий будинок, у зв’язку з тим, що до них перейшло право на прийняття спадщини; та З свідоцтва про право на спадщину за законом після Іванова Олега в 1/3 частці спадкового майна.

2. Нотаріус після смерті Іванова Петра має видати 2 свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок за правом представлення онукам – Олександру та Олесі, оскільки їх батько помер, не встигнувши прийняти спадщину. Марії відмовляє, оскільки вона пропустила 6-ти місячний термін для прийняття спадщини. Після смерті Олега нотаріус має видати 3 свідоцтва про право на спадщину на квартиру — дружині та дочці, сину кожному по 1/6 частці, оскільки відмова неповнолітнього сина Олександра є недійсною, може бути здійснена тільки за згодою батьків та органу опіки та піклування.

3. Нотаріус після смерті Іванова Петра має видати 2 свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок за правом представлення онукам – Олександру та Олесі, оскільки їх батько помер, не встигнувши прийняти спадщину. Марії відмовляє, оскільки вона не може спадкувати після свекра. Після смерті Олега нотаріус має видати 3 свідоцтва про право на спадщину на квартиру – дружині та дітям кожному по 1/3 частці.

4. Нотаріус після смерті Іванова Петра видає 3 свідоцтва про право на спадщину за законом – дружині Марії та його дітям на житловий будинок, у зв’язку з тим, що до них перейшло право на прийняття спадщини; спадщина була прийнята належним чином; та 3 свідоцтва про право на спадщину за законом після Іванова Олега його дружині та дітям в 1/3 частці спадкового майна. Відмова сина Олександра не може бути нотаріусом прийнята, оскільки малолітня, неповнолітня дитина може відмовитися від спадщини тільки зі згоди батьків та органу опіки та піклування.

5. Нотаріус після смерті Іванова Петра має видати 2 свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок за правом представлення онукам – Олександру та Олесі, оскільки їх батько помер, не встигнувши прийняти спадщину. Марії відмовляє, оскільки вона не може бути закликана до спадкування після Петра. Після смерті Олега нотаріус має видати 2 свідоцтва про право на спадщину на квартиру – дружині та дочці кожному по 1/4 частці, оскільки син Олександр відмовився.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: