Задача № 154

Громадянин Німеччини Фрідріх Міллер, який постійно проживав на території України та перебував у фактичних шлюбних відносинах з громадянкою України Катериною Пономаренко, усиновив її дитину, брав участь в утриманні та забезпеченні дитини. 15 грудня 2004 року гр. Фрідріх Міллер помер. Після його смерті на території України залишилося спадкове майно, що складається із нерухомого майна (житлового будинку, квартири), предметів домашньої обстановки та вжитку, а також грошових вкладів на депозитних рахунках у швейцарських банках. Заповіт гр. Фрідріх Міллер не складав, спадкоємцями за законом у померлого є: на території України – усиновлена дитина та на території Німеччини – його батьки.

Яке право має бути застосовано до спадкових правовідносин щодо майна померлого?

Які права має усиновлена гр. Фрідріхом Міллером дитина на спадкове майно? Яке майно увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцем якого виступатиме усиновлена дитина?

1. Згідно ст.71 Закону «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.Спадкова справа відкриватиметься на території України за законодавством України. Усиновлена має всі права як спадкоємиця першої черги на спадкове майно (ст. 1260 ЦК). Майно, яке увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцями якого виступатиме усиновлена дитина та батьки померлого.

2. Згідно ст.71 Закону «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України. Спадкова справа відкриватиметься на території України за законодавством України. Усиновлена має всі права як спадкоємиця першої черги на спадкове майно (ст. 1261 ЦК). До загальної маси ввійде все майно вказане у задачі. Усиновлена та батьки спадкодавця мають право звернутись до нотаріуса на території України за оформленням своїх спадкових прав на все зазначене майно. Усиновлена гр. Міллером дитина згідно ч. 1 ст. 207 Сімейного кодексу України буде мати такі самі права як і рідні діти. Майно, яке увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцями якого виступатиме усиновлена дитина та батьки померлого.

3. Усиновлена має всі права як спадкоємиця першої черги на спадкове майно (ст. 1260 ЦК). До загальної маси ввійде все майно вказане у задачі. Усиновлена має право спадкувати майно на території України, а для спадкування банківських вкладів в Швейцарії має звернутись до адвокатівдля оформлення своїх спадкових прав за кордоном.

4. Спадкова справа відкриватиметься на території України за законодавством України. Усиновлена має всі права як спадкоємиця першої черги на спадкове майно . До загальної маси ввійде все майно вказане у задачі. Усиновлена має право спадкувати майно на території України, а в Швейцарії рухоме майно.

5. Згідно ст.71 Закону «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно. Усиновлена має всі права як спадкоємиця першої черги на спадкове майно (ст. 1260 ЦК). До загальної маси ввійде все майно вказане в задачі. Усиновлена має право спадкувати нерухоме майно на території України, а в Швейцарії рухоме – банківський вклад. Усиновлена гр. Міллером дитина згідно ч. 1 ст. 207 Сімейного кодексу України буде мати такі самі права як і рідні діти.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: