Задача № 153

У червні 2008 року помер пенсіонер Юрченко А.І. Після його смерті залишилося: житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі, зброя. Визначте майно, яке спадкують закликані до спадкування два його сини (один з них проживав разом з батьком більше 10 років), якщо Юрченко А.І., був членом КСП, у якому є заборгованість по оплаті праці 4 тис. грн. за травень та червень 2008 року., а також йому невиплачена пенсія за період січень-травень 2008 року.

1. Після смерті Юрченка А.І., спадковим майном є: житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі, зброя. Заборгованість по пенсії та заробітній платі будуть передані синові, який проживав з батьком, так як згідно ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини. Житловий будинок та автомобіль спадкуються за законом в рівних частках на загальних підставах. Не входять до складу спадщини об’єкти цивільних прав, якщо вони вилучені з цивільного обороту або які можуть належати лише певним учасникам обороту чи перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (ст.178 ЦК України). У разі відмови відповідних компетентних органів у видачі спеціального дозволу на те, щоб такі речі залишалися у спадкоємця, право власності на них підлягає припиненню відповідно до ст.348 ЦК України. Сума виторгу за вирахуванням витрат, пов’язаних з відчуженням цього майна, передається спадкоємцю. Отже, якщо сини мають або отримають спеціальний дозвіл на зброю, то видається свідоцтво про право на спадщину за законом, якщо ні — то отримують компенсацію. Телевізор та меблі залишаються у сина, який проживав разом з батьком, так як, згідно зі ст. 1279 ЦК України, спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім’єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить.

2. Після смерті Юрченка А.І., спадковим майном є: житловий будинок, автомобіль, зброя, заборгованість по пенсії та заробітній платі. Заборгованість по пенсії та заробітній платі будуть передані спадкоємцям першого ступеня споріднення, так як згідно ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї. Житловий будинок та автомобіль спадкуються за законом в рівних частках на загальних підставах. Право власності на телевізор та меблі автоматично переходить до сина, який проживав разом з батьком, та не включаються до складу спадкового майна. Якщо сини мають або отримають спеціальний дозвіл на зброю, то видається свідоцтво про право на спадщину за законом, якщо ні – то отримують компенсацію. У разі відмови відповідних компетентних органів у видачі спеціального дозволу на те, щоб такі речі залишалися у спадкоємця, право власності на них підлягає припиненню відповідно до ст. 348 ЦК України.

3. Після смерті Юрченка А.І. спадковим майном є все майно спадкодавця, крім зброї. Не входять до складу спадщини об’єкти цивільних прав, якщо вони вилучені з цивільного обороту або які можуть належати лише певним учасникам обороту чи перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (ст.178 ЦК України). Житловий будинок та автомобіль спадкуються за законом в рівних частках на загальних підставах. У складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані. Тому, щодо телевізора та меблів нотаріус та виконавець заповіта або спадкоємець, який постійно проживав з померлим, укладають договір на управління спадщиною до видачі свідоцтв на спадщину всім спадкоємцям.

4. Після смерті Юрченка А.І., спадковим майном є: житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі. Заборгованість по пенсії та заробітній платі будуть передані синові, який проживав з батьком, так як згідно ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, не входять до складу спадщини, а передаються членам його сім’ї. Все майно спадкується за законом в рівних частках на загальних підставах.

5. Після смерті Юрченка А.І., спадковим майном є: житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі. Заборгованість по пенсії та заробітній платі будуть передані синові, який проживав з батьком, так як згідно ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, не входять до складу спадщини, а передаються членам його сім’ї. Все майно спадкодавця може бути успадковане сином, який проживав разом з батьком, так як, згідно зі ст. 1279 ЦК України, спадкоємці, які протягом не менш як п’яти років до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім’єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на спадщину.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: