Задача № 141

До нотаріуса звернувся гр. М., учасник ТОВ «Авто» з проханням посвідчити договір про безкоштовну передачу йому в користування терміном на 10 років транспортного засобу, який знаходиться у власності вищевказаної юридичної особи.

Які дії нотаріуса? Який правочин необхідно оформити?

Чи обов’язкове його нотаріальне посвідчення?

1. Згідно ст. 829 Цивільного кодексу України сторонами договору позички, безоплатної передачі речі у володіння, можуть бути фізичні особи. За умовою задачі гр. М. є учасником ТОВ «Авто», а тому згідно ст.246 Господарського кодексу України, юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування фізичній особі, якщо вона не є фізичною особою підприємцем або якщо вона виступає засновником, учасником відповідної юридичної особи.

2. Згідно ст.827 Цивільного кодексу України передбачається оформлення договору позички, за яким одна сторона позичкодавець безоплатно передає другій стороні – користувачеві річ, тобто за умовою задачі транспортний засіб для користування протягом встановленого строку. Згідно ст.829 Цивільного кодексу України позичкодавець може бути як фізична так і юридична особа, в такому випадку позичкодавець є юридична особа, а тому згідно ст.828 Цивільного кодексу України, договір позички має бути укладений в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, а також державній реєстрації. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

3. Згідно ст.827 Цивільного кодексу України передбачається оформлення договору позички, за яким одна сторона позичкодавець безоплатно передає другій стороні – користувачеві річ, тобто за умовою задачі транспортний засіб для користування протягом встановленого строку. Згідно ст.829 Цивільного кодексу України позичкодавець може бути як фізична так і юридична особа, в такому випадку позичкодавець є юридична особа, а тому згідно ст.828 Цивільного кодексу України, договір позички має бути укладений в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. За умовою задачі гр. М. є учасником ТОВ «Авто», а тому згідно ст.829 Цивільного кодексу України, юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю, тому нотаріус повинен відмовити в посвідченні договору позички транспортного засобу.

4. Згідно ст. 827 Цивільного кодексу України передбачається оформлення договору позички, за яким одна сторона позичкодавець безоплатно передає другій стороні – користувачеві річ, тобто за умовою задачі транспортний засіб для користування протягом встановленого строку. На підставі того, що предметом даного договору виступає автомобіль, нерухоме майно, договір має бути нотаріально посвідчений. Договір, який мають намір укласти сторони, підпадає під ознаки договору позички. За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку Але згідно ст. 829 Цивільного кодексу України, юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування будь-яким фізичним та юридичним особам, тому нотаріус повинен відмовити в посвідченні договору позички транспортного засобу.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: