Задача № 137

Громадянин Суслов В.П. є один із засновників ТОВ «Алмаз». Розмір його частки, визначений статутом, складає 70% статутного капіталу. 23 квітня 2008 року Суслов В.П. потрапляє в ДТП і через два дні помирає в лікарні. На день його смерті єдиною спадкоємицею є його дочка Суслова А.В. Між Сусловою А.В. та іншими двома засновниками ТОВ «Алмаз» виник спір щодо спадкування частки. Суслова А.В. вважала, що успадкувавши частку свого батька, ТОВ»Алмаз» зобов’язане прийняти її в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства. Інші двоє засновників, які мають 14% і 16% часток у статутному капіталі заперечували проти вступу дочки в управління справами.

Дайте правову оцінку ситуації.

1. Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права – це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 Цивільного кодексу України). Отже, учасники товариства зобов’язані прийняти Суслову А.В. в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства.

2. До складу спадщини може входити частка у статутному капіталі господарського товариства. Відповідно до ст.147 ЦК України частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи – учасника товариства за згодою інших учасників товариства. Відповідно до ст. 65 ЗУ «Про господарські товариства» товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний (складений) капітал якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів. Учасники такого товариства відповідають за його боргами своїми внесками до статутного (складеного) капіталу. До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 Цивільного кодексу України). Ст. 10 ЗУ «Про господарські товариства» встановлено, що учасники товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди) та інші права. Тому, засновників, які мають 14% і 16% часток у статутному капіталі, не мають право обмежувати права іншого засновника товариства, Суслову А.В., яка набула статусу учасника за принципом правонаступництва, а також заперечували проти вступу дочки в управління справами.

3. Ст.1219 ЦК України визначає, що не входить до складу спадщини право на участь у товариствах, якщо інше не встановлене законом або установчими документами. Тому, якщо інші учасники товариства не дали згоди спадкоємцеві на перехід до нього частки у статутному капіталі товариства, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна товариства, яка рівнозначна частці померлого учасника. Право участі в Товаристві може вирішуватися в судовому порядку. Для видачі свідоцтва про право на спадщину на частку в статутному капіталі господарського товариства, нотаріусу надсилається інформаційна довідка з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

4. До складу спадщини може входити частка у статутному капіталі господарського товариства. Відповідно до ст.147 ЦК України частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи – учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства. Ст. 1219 ЦК України визначає, що не входить до складу спадщини право на участь у товариствах, якщо інше не встановлене законом або установчими документами. Тому, якщо інші учасники товариства не дали згоди спадкоємцеві на перехід до нього частки у статутному капіталі товариства, у спадкоємця виникає право вимагати від ТОВ сплатити йому частку майна товариства, пропорційну частці померлого учасника. В даному випадку необхідно ознайомитися з положеннями Статуту ТОВ «Алмаз», якщо ним передбачено, що необхідна згода інших учасників на перехід до спадкоємця частки у статутному капіталі, то дії учасників правомірні. Право участі в Товаристві може вирішуватися в судовому порядку. Для видачі свідоцтва про право на спадщину на частку в статутному капіталі господарського товариства, нотаріус перевіряє інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у якій має обов’язково бути зазначена частка померлого учасника у товаристві та довідка, підписана керівником товариства, і якщо це передбачено штатним розписом, то і бухгалтером, про розмір в процентному виразі частки в статутному капіталі господарського товариства учасника товариства та її грошової вартості.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: