Задача № 136

Громадянин Сергієнко помер 20.11.2003 року, а в 2002 році від його імені було складено заповіт на все майно на користь жінки, з якою перебував у фактичних шлюбних відносинах 3 роки. Також на ім’я матері в 2000 році було складено заповідальне розпорядження на грошові внески у банківській установі. Спадкоємицею на обов’язкову частку є його мати, яка в грудні 2003 року подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку в спадщині.

Кому, в яких частках та які свідоцтва необхідно видати?

1. Правила книги шостої ЦК України застосовуються до спадщини, яка відкрилася до набрання чинності цим кодексом, відповідно до умов задачі спадщина громадянина Сергієнко була відкрита та прийнята його матір’ю шляхом подачі заяви. Відповідно до ст. 1241 ЦК України непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємиця за законом то їх частки будуть наступними: мати отримує свідоцтво про право на 1/2 частки від спадщини за законом; жінка також отримує свідоцтво про право на 1/2 частки від спадщини за заповітом.

2. Мати громадянина Сергієнко має право отримати грошовой внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі, оскільки він входить до спадкової маси за ЦК УРСР 1963 року. Так, відповідно до ст. 564 ЦК УРСР порядок розпорядження на випадок смерті вкладами в державних ощадних касах і Державному банку СРСР визначається за спеціальними вказівками вкладників. Ст. 535 ЦК УРСР встановлює, що непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше двох третин частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов’язкова частка).Тому мати має право на обов’язкову частку, що складає не менше 2/3 від того майна, яке б вона спадкувала за законом. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємиця за законом то їх частки будуть наступними: мати отримує свідоцтво про право на 2/3 частки від спадщини за законом; жінка отримує свідоцтво про право на 2/3 частки від спадщини за заповітом.

3. Зазначимо, що у зв’язку з тим, що в грудні 2003 року мати Сергієнко подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку в спадщині, а також набранням чинності ЦК України 1 січня 2004 року, застосовуємо положення ЦК УРСР 1963 року до відповідних правовідносин. Мати громадянина Сергієнко має право отримати грошовой внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі, оскільки він не входить до спадкової маси за ЦК УРСР 1963 року. Так, відповідно до ст. 564 ЦК УРСР порядок розпорядження на випадок смерті вкладами в державних ощадних касах і Державному банку СРСР за спеціальними вказівками вкладників визначається статутами названих кредитних установ і виданими в установленому порядку правилами. Ст. 535 ЦК УРСР встановлює, що непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше двох третин частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов’язкова частка).Тому мати має право на обов’язкову частку, складає не менше 2/3 від того майна, яке б вона спадкувала за законом. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємиця за законом то їх частки будуть наступними: мати отримує свідоцтво про право на 2/3 частки від спадщини за законом; жінка отримує свідоцтво про право на 1/3 частки від спадщини за заповітом. Зазначимо, що правила книги шостої ЦК України застосовуються до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим кодексом, але відповідно до умов задачі спадщина громадянина Сергієнко була прийнята його матір’ю шляхом подачі заяви.

4. Зазначимо, що у зв’язку з тим, що в грудні 2003 року мати Сергієнко подала заяву про прийняття спадщини та видачу їй свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку в спадщині, а також набранням чинності ЦК України 1 січня 2004 року, де передбачено, що правила книги шостої ЦК України застосовуються до спадщини, яка відкрилася до набрання чинності цим кодексом. Відповідно до умов задачі спадщина громадянина Сергієнко була відкрита та прийнята його матір’ю шляхом подачі заяви, а тому застосовуємо положення ЦК України. В ст. 1228 ЦК України встановлюється, що вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі); право на вклад не входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. Тому мати громадянина Сергієнко має право отримати грошовой внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі, оскільки він входить до спадкової маси. Відповідно до ст. 1241 ЦК України непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємиця за законом то їх частки будуть наступними: мати отримує свідоцтво про право на 1/2 частки від спадщини за законом; жінка також отримує свідоцтво про право на 1/2 частки від спадщини за заповітом.

5. Мати громадянина Сергієнко має право отримати грошовой внесок за заповідальним розпорядженням у банківській установі, оскільки він не входить до спадкової маси за ЦК УРСР 1963 року. Так, відповідно до ст. 564 ЦК УРСР порядок розпорядження на випадок смерті вкладами в державних ощадних касах і Державному банку СРСР визначається за спеціальними вказівками вкладників. Ст. 535 ЦК УРСР встановлює, що непрацездатні батьки успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше однієї третини частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов’язкова частка).Тому мати має право на обов’язкову частку, що складає не менше 1/3 від того майна, яке б вона спадкувала за законом. У зв’язку з тим, що мати спадкувала би всю спадщину як єдина спадкоємиця за законом то їх частки будуть наступними: мати отримує свідоцтво про право на 1/3 частки від спадщини за законом; жінка отримує свідоцтво про право на 2/3 частки від спадщини за заповітом. Зазначимо, що правила книги шостої ЦК України застосовуються до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим кодексом, але відповідно до умов задачі спадщина громадянина Сергієнко була прийнята його матір’ю шляхом подачі заяви.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: