Задача № 128

При укладенні договору дарування картини між Сохою П.Р. та Сохою С.С., дарувальник наполягав внести до умов договору такі обов’язки для Сохи С.С.:

– передати картину на реставраційні роботи до Німеччини; – проводити щорічний громадський показ картини;

– заповісти картину міському краєзнавчому музею.

Які дії нотаріуса, до якого звернулись Сохи за посвідченням договору дарування?

1. У разі бажання дарувальника включити всі три обов’язки до договору дарування нотаріус повинен відмовити у посвідченні такого договору, тому що обов’язок передати картину на реставраційні роботи до Німеччини та заповісти картину міському краєзнавчому музею (обмежується право власності і заповіт є особистим правом власника і складення не може бути викликане зобов’язанням на це іншим право чином) не є дією на користь третьої особи. У даному разі нотаріус може посвідчити договір дарування лише з обов’язком проводити щорічний громадський показ картини.

2. Нотаріус може посвідчити такий договір дарування та включити обов’язок проводити щорічний громадський показ картини та заповісти картину міському краєзнавчому музею. А обов’язок передати картину на реставраційні роботи до Німеччини, може бути включений у договір за умови, що вартість реєстрації не буде перевищувати 10 000 доларів США.

3. У разі бажання дарувальника включити всі три обов’язки до договору дарування нотаріус повинен відмовити у посвідченні такого договору, тому що обов’язок передати картину на реставраційні роботи до Німеччини та проводити щорічний громадський показ картини не є дією на користь третьої особи, що передбачено законодавством. У даному разі нотаріус може посвідчити договір дарування лише щодо заповідання картини міському краєзнавчому музею.

4. У разі бажання дарувальника включити всі три обов’язки до договору дарування нотаріус повинен відмовити у посвідченні такого договору, тому що обов’язок проводити щорічний громадський показ картини та заповісти картину міському краєзнавчому музею не є дією на користь третьої особи. У даному разі нотаріус може посвідчити договір дарування лише з обов’язком передати картину на реставраційні роботи до Німеччини.

5. У разі бажання дарувальника включити всі три обов’язки до договору дарування нотаріус має право посвідчити такий договір, оскільки всі три вимоги не суперечать діючому законодавству та не наносять шкоди здоров’ю, честі та гідності громадян.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: