Задача № 127

До нотаріуса звернулися спадкоємці гр. М: син з заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру, дружина із заявою про відмову від належної їй частки спадкового майна на користь сина спадкодавця. Протягом шестимісячного строку дружина звернулась знову з вимогою скасувати свою заяву, враховуючи, що їй не було відомо про наявність іншого спадкового майна.

Які мають бути дії нотаріуса?

1. Нотаріус приймає заяву про відкликання заяви про відмову від права на спадкування та заяву про прийняття спадщини у випадку отримання письмової згоди сина на видачу свідоцтва про право на спадщину дружині гр.М.

2. Нотаріус має отримати письмову заяву від сина гр.М. про його згоду на відкликання заяви про відмову дружиною гр.М.

3. Нотаріус не має права прийняти заяву про відкликання заяви про відмову від права на спадкування на підставі пропущення строку, протягом якого можливо відкликати таку заяву (ст. 1273 ЦК України).

4. Нотаріус відмовляє у реєстрації такої заяви.

5 Відповідно до ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом шестимісячного строку. Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття. Отже, нотаріус приймає заяву про відкликання заяви про відмову від права на спадкування та заяву про прийняття спадщини.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: