Задача № 121

При посвідченні договору купівлі-продажу квартири Ігрук Р.К. з’ясувалось, що у квартирі зареєстровані сестра Ігрук Р.К., Валієва О.К., та її онука Валієва С.Т. (12 років). Нотаріус відмовив у посвідченні договору.

Чи правомірно вчинив нотаріус?

1. Відповідно до ст. 177 СК України, в ст. 17 ЗУ «Про охорону дитинства» для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. З умов задачі вбачається, що малолітній онук Валієвої О.К. має право користування відповідним нерухомим майном та не має права власності на це майно. Тому, в даному випадку дозвіл органу опіки та піклування не потрібен. Але перед вчиненням нотаріальної дії нотаріус має витребувати документальне підтвердження повідомлення законного представника малолітнього про вчинення договору купівлі-продажу та необхідності виселення протягом сторку, який не перевищує 3 місяців. Отже, нотаріус неправомірно відмовив у вчиненні нотаріальної дії.

2. Відповідно до ст. 180 СК України батьки, опікуни, піклувальники зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. В законодавстві прямої заборони на відчуження об’єкта нерухомості, де проживає малолітня дитина, не встановлено. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний, моральний розвиток та матеріальне становище. У випадку збереження права на житло дитини об’єкт нерухомості може бути відчужений. В умовах задачі не сказано, що власник квартири є законним представником малолітньої дитини. Право власності особи відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Тому, нотаріус неправомірно відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу квартири.

3. Відповідно до ст. 177 СК України, в ст. 17 ЗУ «Про охорону дитинства», ст. 12 Закону України „Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке мають діти, потрібна попередній дозвіл органів опіки та піклування. З умов задачі вбачається, що малолітній онук Валієвої О.К. має право користування відповідним нерухомим майном та не має права власності на це майно. Тому, в даному випадку дозвіл органу опіки та піклування не потрібен.

4. Відповідно до ст. 12 Закону України „Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” для вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна згода їх законних представників на вчинення відповідного правочину. Отже, дії нотаріуса правомірні.

5. Відповідно до ст. 12 Закону України „Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” для вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Нотаріус вправі посвідчити такий договір за наявності дозволу органу опіки та піклування на укладення такого договору за участю малолітнього. В інших нормативно-правових актах, в ст. 177 СК України, в ст. 17 ЗУ «Про охорону дитинства», також встановлюється, що для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна. Відповідно до ч.4 ст.177 СК України дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини надається в разі гарантування збереження її права на житло. Нотаріус має роз’яснти сторонам положення законодавства, а також права зареєстрованих в квартирі осіб.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: