Задача № 116

14.07.2014 року приватним нотаріусом був посвідчений аліментний договір про встановлення розміру та порядку сплати аліментів на дитину віком 5 років, за умовами якого сторонами було встановлено фіксовану суму аліментів в 300,00 грн. на місяць. Батько дитини, платник аліментів, не має постійного місця роботи, малює картини на замовлення.

Чи містить такий договір порушення чинного законодавства України?

Чи враховано нотаріусом норми законодавства України, що встановлюють мінімальний розмір аліментних платежів на дитину?

1. Так, відповідно до ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Тому, такий договір не може бути укладений та нотаріально посвідчений.

2. Дії нотаріуса правомірні. Крім того, відповідно до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за органу опіки та піклування.

3. Так, містить, оскільки у випадку якщо батько дитини не має постійного місця роботи, малює картини на замовлення, а отже, має нерегулярний, мінливий дохід, встановлення розміру аліментів проводиться за рішенням суду.

4. Ні, відповідно до ст. 189 СК України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Нотаріусом було дотримано вимоги чинного законодавства України, оскільки у випадку встановлення сторонами аліментного договору розміру аліментів в 300,00 грн. на місяць дитині буде призначено додаткова державна допомога, відповідно до змісту ст. 184 СКУ.

5. Так, нотаріусом не було враховано зміст ст. 182 СКУ стосовно того, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що у 2014 році становить – 1022 грн. для дитини віком до 6 років.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: