Задача № 115

До нотаріуса надійшов службовий лист від заступника прокурора районної прокуратури про необхідність надати до районної прокуратури з державного архіву, який тимчасово знаходиться в користуванні нотаріуса, для вивчення примірник договору купівлі-продажу житлового будинку, посвідченого таким нотаріусом та документів, на підставі яких був посвідчений договір. Працівник прокуратури мотивував свою вимогу необхідністю вивчення документів в процесі розгляду скарги однієї із сторін договору на неправомірні дії нотаріуса та іншої сторони договору при нотаріальному посвідченні такого договору.

Як має діяти в такому випадку нотаріус?

1. Нотаріус зобов’язаний особисто з’явитись в прокуратуру шоб надати для огляду працівникам прокуратури вказані документи, так як в цьому випадку він не порушує нотаріальної таємниці.

2. Нотаріус має відмовити працівникам прокуратури на їх звернення у листі, ттому що довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом на обгрунтовану письмову вимогу прокуратури у зв’язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні прокуратури з обов’язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки прокуратури.

3. Нотаріус має відмовити органу прокуратури в наданні будь-яких відомостей щодо вчинення нотаріальних дій так як право на отримання таких відомостей має лише судовий орган. Прокуратура повинна звернутись до суду за витребовуванням документів від нотаріуса.

4. Нотаріус має відмовити органу прокуратури в наданні будь-яких відомостей шодовчиненйя нотаріальних дій, в зв’язку з нотаріальною таємницею право на таку інформацію мають лише сторони правочину. Прокуратура повинна витребовувати документи у сторін правочину.

5. Нотаріус зобов’язаний негайно надати працівникам прокуратури всі документи про які вони просять в своєму листі, так як прокуратура, за діючим законодавством України, здійснює нагляд за дотриманням законності всіма юридичними та фізичними особами, шо діють на території України.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: