Задача № 102

04 липня 2014 року померла громадянка Сомова Антоніна Вікторівна. Із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулись донька померлої Катерина та троє онуків (діти померлого у 2013 році сина Сомової Антоніни Вікторівни – Сомова Павла Павловича).

Хто має право на отримання спадщини та на яку частку?

1. Дочка Катерина буде спадкувати 14 спадщини, оскільки вона спадкоємець першої черги, а онуки – іншу 14 в частині в рівних частках, відповідно до вимог статті 1266 Цивільного кодексу України.

2. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (Стаття 1261 ЦК України).Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини (стаття 1266 ЦК України). Тому, дочка Катерина – спадкоємець першої черги, спадкує 1/2 спадщини, а 1/2 трьома внуками померлої, кожний з яких отримує по 1/6 частки зі спадкового майна.

3. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, а тому дочка Катерина буде спадкувати 14 спадщини, а іншу !4 частину спадщини інші родичі залежно від ступення споріднення.

4. Дочка Катерина та троє онуків Сомової А. В. будуть спадкувати у рівних долях, оскільки стаття 1267 ЦК України передбачає, що частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

5. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них (стаття 1267 ЦК України). Тому, дочка Катерина та троє онуків вправі самостійно змінити розмір часток у спадщині, незалежно від того як буде визначено їх попередньо.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: