Яким документом оформляється поділ спадщини між спадкоємцями?

Коментарів: 1
  1. Юля!

    Спадкоємці, які прийняли спадщину, проте не отримали свідоцтво про право на спадщину, наділені правом укласти правочини, спрямовані на розпорядження своїми спадковими правами.
    Серед таких правочинів закон визначає: договір про зміну черговості одержання права на спадкування (ст. 1259 ЦК); угоду про зміну розміру частки у спадщині (частини 2, 3 ст. 1267 ЦК) та договір про поділ спадщини між спадкоємцями (ст. 1278 ЦК).
    У разі якщо поділ здійснюється стосовно нерухомого майна, автотранспортних засобів, то відповідний договір має укладатися у письмовій формі з нотаріальним посвідченням. У зв’язку з тим, що процес спадкування відбувається за місцем відкриття спадщини, яке визначається відповідно до вимог ст. 1221 ЦК та п.п. 1.12 п. 1 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, а договір про поділ спадкового майна є одним із можливих етапів даного процесу, тому посвідчення вказаного договору здійснюється нотаріусом за місцем відкриття спадщини.
    Сьогодні у Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України відсутня форма свідоцтва про право на спадщину, виданого спадкоємцю в разі укладання договору про поділ спадщини, але це не позбавляє нотаріуса права видати таке свідоцтво. Тому нотаріус вправі скомбінувати таку форму свідоцтва, обов’язково зазначивши в його тексті про факт укладання договору про поділ спадщини, а також в яких реальних частках об’єкти спадкування закріплюються за кожним із спадкоємців.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: