Родичами по прямій лінії родства є:

Коментарів: 4
  1. Наталя

    Скажіть будь-ласка, якщо спадкодавець рідний дядько, і на час смерті у нього вже не було ні батьків, ні рідних братів та сестер, а дітей взагалі ніколи не було, спадкоемцями є ми з сестрою(як рідні племінниці) який ступінь спорідненості ми маємо і чи повинні сплачувати податок на спадщину ?

  2. Ірина

    Споріднення – це кровна спільність осіб, що походять одне від одного АБО від спільного предка. Відповідно до ст.1260 ЦКУ ці особи є “родичі за походженням”. В залежності від того чи походять особи одна від одної чи від спільного предка розрізняють пряму чи бокову лінію споріднення. У прямій лінії споріднення родичі походять один від одного. Тому пряма лінія в роду тільки одна. Але вона може бути чи висхідною лінією (ч.2 ст.1260 ЦКУ) чи прямою низхідною лінією (ч.6 ст.1260 ЦКУ). Пряма висхідна лінія визначається в напрямку від нащадків до предків. Наприклад: син (який є онуком свого діда), батько (який є сином свого батька), дід (який є батьком свого сина). Пряма низхідна лінія визначається в напрямку від предків до нащадків. Наприклад: дід (який є батьком свого сина), батько (який є сином свого батька), син (який є онуком свого діда). У главі 86 ЦКУ використовують поняття яке характеризує осіб які відносяться до прямої (висхідної або низхідної) лінії споріднення. До них належать:
    – нащадки (ч.1 ст.1260 ЦКУ)
    – діти та батьки (ст.1261 ЦКУ)
    – баба ті дід з боку батька, баба та дід з боку матері (ст.1262 ЦКУ)
    – внуки, правнуки, мати, батько, баб, дід (ч.1 ст.1266)
    – прабаба, прадід, діти (ч.2 ст.1266 ЦКУ).
    У ЦКУ відсутнє перерахування всіх родичів прямої лінії споріднення, але вони вони мають право на спадкування за законом. (ч. 1 ст. 1265)

  3. Viktoria

    Під спорідненістю розуміється кровний зв’язок осіб, що ґрунтується на походженні однієї особи від іншої. Виділяють дві лінії споріднення: пряму і бокову.

    Родинний зв’язок через безперервні ступеня (народження) утворює лінію.

    При прямій лінії споріднення останнє засноване на походженні однієї особи від іншої. При цьому виділяють висхідну лінію споріднення – від нащадків до предків (онук, син, батько, дід, прадід) і спадну – від предків до нащадків (прадід, дід, батько, син, онук).

    Мати, Батько, Дочка, Син, Внучка, Внук, Правнучка, Правнук, Праправнучка,
    Праправнук, Баба, Дід, Прабаба, Прадід, Прапрабаба, Прапрадід

    1. Ірина

      Звідки термін “спадна”, адже до ч.6 ст.1266 ЦКУ є пряма низхідна лінія.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: