Нотаріусу для вчинення нотаріальної дії подається довіреність, посвідчена консульською установою. В цій довіреності наявне виправлення, яке застережене консулом, скріплене його підписом і печаткою. Яка правова оцінка має бути надана такій довіреності?

Коментарів: 4
  1. Тетяна

    Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затверджений наказом 27.12.2004 N 142/5/310 ( Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2004 р. за N 1649/10248 ) чинне (редакція від 07.11.2018 р)
    п. 2.13. Дописки і виправлення повинні бути застережені консулом перед підписом відповідних осіб (сторін правочину та інших осіб, які підписали правочин, заяву та ін.), повторені в кінці посвідчувального напису, скріплені підписом та печаткою консула. Виправлення мають бути зроблені за згодою сторін правочину та інших осіб, які підписали правочин, на всіх примірниках оформлюваних консулом документів і так, щоб усе помилково написане, а потім закреслене можна було прочитати.
    Виправлення, зроблені в тексті нотаріально оформлюваного документа, який не потребує підпису особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії (наприклад, копія документа), застерігаються консулом лише в кінці посвідчувального напису до підпису консула і проставлення печатки.
    У зв’язку з чим вважаю, що така довіреність може бути прийнята, якщо усі виправлення зроблені у відповідності з цими нормами!
    Виходить так, що нотаріус України не має права виправляти документ, який потребує підпису особи, а консул має таке право (потрібна тільки згода сторін які підписали правочин, та відповідні застереження консула у тексті документа та посвідчувальному написі)

  2. Наталія

    6.13. У разі допущення помилки у тексті нотаріально оформлюваного документа, який не потребує підпису особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії (свідоцтва, виданого нотаріусом, копії документа, дубліката документа тощо), внесення дописок чи виправлень до тексту документа здійснюється за заявою такої особи, зареєстрованою у Журналі реєстрації вхідних документів. Виправлення помилки застерігається нотаріусом, який вчиняв нотаріальну дію, після посвідчувального напису, із зазначенням дати та проставленням свого підпису і печатки на такому застереженні. При цьому всі виправлення мають бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім закреслене.

    1. Наталія

      Оскільки документ потребує підпису особи, то виправлення не допускається.

  3. Ірина

    Дописки і виправлення повинні бути застережені
    консулом перед підписом відповідних осіб (сторін правочину та
    інших осіб, які підписали правочин, заяву та ін.), повторені в
    кінці посвідчувального напису, скріплені підписом та печаткою
    консула. Виправлення мають бути зроблені за згодою сторін
    правочину та інших осіб, які підписали правочин, на всіх
    примірниках оформлюваних консулом документів і так, щоб усе
    помилково написане, а потім закреслене можна було прочитати.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: