До нотаріуса за видачею дубліката договору купівлі-продажу квартири звернувся покупець. Які документи має вимагати нотаріус?

Коментарів: 5
  1. Євген

    Мій догвір купівлі-продажу мені не віддали після реєстрауії в нотарікса. Дали технічний распорт квартири і витяг з держреєстру. Це правильно чи ні?

    1. Тетяна

      Євген, якщо ви покупець за договором купівлі-продажу, а я так розумію, що так – то це НЕправильно!! Оригінал договору купівлі-продажу після проведення реєстрації права власності в ДРРП за покупцем обов’язково повертається покупцю (заявнику). Цей договір повинен бути зазначений у наданому вам витязі з ДРРП, як підстава винекнення права власності! Обов’язково заберіть його у нотаріуса. А якщо нотаріус його підшив до реєстраційної справи та передав її на зберігання у місцевий орган влади, то вимагайте повернення цього договору! В реєстраційній справі максимум може бути тільки копія вашого договору та електронна копія в ДРРП.

  2. Viktoria

    Для отримання дублікату документа, окрім заяви, особою, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, мають бути надані наступні документи:

    – для фізичної особи: паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, національний паспорт іноземного громадянина, паспорт іноземного громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон); довідка (картка) про присвоєння ідентифікаційного номеру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів; якщо особа через свої релігійні або інші переконання відмовилась від прийняття ідентифікаційного номера – паспорт з відміткою про наявність у особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера;

    – для юридичної особи: установчі документи юридичної особи (тобто, наприклад, установчий акт, статут, засновницький договір, положення), свідоцтво про державну реєстрацію, витяг/виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, довідка про присвоєння юридичній особі ідентифікаційного коду (ЄДРПОУ); паспорт представника юридичної особи (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, національний паспорт іноземного громадянина, паспорт іноземного громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон); якщо від імені юридичної особи діє представник за довіреністю – довіреність; якщо від імені юридичної особи діє службова особа (наприклад, керівник) – документ, який передбачає повноваження особи та посвідчує його службове становище (зокрема, це може бути наказ про призначення на посаду, протокол про обрання посадової особи, довіреність на ім’я керівника, видана вищим органом управління юридичної особи).

  3. Viktoria

    Видача дубліката документа можлива лише відносно тих документів, які знаходяться на зберіганні у посадової особи, нотаріуса або відповідної установи. Як видно зі змісту ст. 53 Закону України “Про нотаріат”, це стосується виключно документів, що посвідчуються або видаються. У такому разі, якщо документ не посвідчується і не видається, але зберігається у справах нотаріуса (наприклад, згоду дружини або чоловіка на відчуження або на придбання нерухомого майна), видача його дубліката забороняється. Крім того, видача дублікатів окремих документів, які посвідчуються нотаріусом, прямо забороняється законом (наприклад, секретного заповіту).

  4. Viktoria

    Дублікат видається за письмовою заявою, то така заява про видачу дубліката документа має викладатися на звичайному білому папері без використання спеціального бланка нотаріального документа та реєструватися в журналі реєстрації вхідних документів у день її подання. У письмовій заяві про видачу дубліката повинні бути вказані відомості про документ, час його видачі, коли, де і за яких обставин документ втрачений або він зіпсований та безпосередньо прохання про видачу замість втраченого або зіпсованого документа його дубліката. Нотаріус повинен встановити особу заявника, а також ким він є в угоді, договорі, правочині, дублікат якого бажає отримати, перевірити справжність підпису громадянина. Дублікат документа повинен містити весь текст посвідченого або виданого документа, оригінал якого вважається таким, що втратив чинність. На дублікаті робиться відмітка про те, що він має силу оригіналу, і вчиняється посвідчувальний напис. Після того, як нотаріус зробить посвідчувальний напис, у реєстрі для реєстрації нотаріальних дій робиться запис про видачу дубліката (ч.1 ст. 52 Закону україни „ Про нотаріат”. Відповідно до п.1 глави 9 розділу І Порядку дублікати викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів. Закон України „Про нотаріат” та Порядок не вимагають залишення в справах нотаріуса, який видає дублікат документа, примірник дубліката. Згідно пункту 6.2 п.6 глави 22 розділу ІІ Порядку нотаріус має зробити відмітку про видачу дубліката документа на примірнику документа, який зберігається в його справах.

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: