Задача № 91

Громадянин Петренко С.В. все своє майно заповів дочці від першого шлюбу Олені. В червні 2014 року громадянин Петренко помер. З заявою про прийняття спадщини і видачі свідоцтва про право на спадщину до державної нотаріальної контори звернулись: -дочка Олена, -вдова, якій виповнилось 45 років, -двоє неповнолітніх синів. До складу спадкового майна входить частка в Статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, грошовий вклад в Ощадбанку. Вказане майно було особистою приватною власністю померлого.

Що має врахувати нотаріус?

1. Законодавець захищає права непрацездатних спадкоємців, тому неповнолітні сини та вдова отримають обов’язкову частку відповідно до ст. 1241 ЦКУ, яка складатиме ‘А від тієї частки, яку б вони отримали у разі відсутності заповіту.

2. Для визначення часток спадкоємців, що мають право на обов’язкову частку у спадщині необхідно враховувати тільки тих спадкоємців, які не досягли повноліття на день смерті Петренка С.В., тобто – двоє.

3. Законодавець віддає перевагу при спадкуванні за заповітом (ст. 1223 ЦКУ), тому єдиним спадкоємцем є особа, зазначена у заповіті.

4. Законодавець захищає права неповнолітніх спадкоємців, тому неповнолітні сини отримають обов’язкову частку відповідно до ст. 1241 ЦК України, яка складатиме 1/2 від тієї частки, яку б вони отримали у разі відсутності заповіту. Вдова позбавлена права спадкувати. Спадкоємець за заповітом отримає всю частку, яка залишиться після визначення часток неповнолітніх синів.

Коментарів: 2
  1. Наталія

    Точно 1, була на екзамені за практику 48.

    1. Наталія

      Прошу вибачення, помилково вказала 1, вірна 4, як тут виділено на основі відзиву з екзамену

Залишити відповідь

:) :D :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: